perjantai 26. huhtikuuta 2013

Separaattori

Pitkällisten aloitushankaluuksien jälkeen päästään vihdoin aloittamaan tämä blogikirjoittelu. Kirjoittelen myöhemmin tuonne 'tietoja meistä' osioon kaikkea yleistä meidän elämästä ja kaikesta mikä on johtanut valitsemaamme elämäntapaan. Ja nyt kuitenkin itse asiaan ja otsikossa mainittuun ihme-vekottimeen.

SEPARAATTORI

Joskus vuonna 1878 sattuivat joku Ruotsalainen kaveri ja heppu Tanskanmaalta saamaan samaan aikaan oivalluksen joka mullisti maidon käsittelyn. Heidän keksintönsä mahdollisti kerman (voirasvan) erottamisen maidosta koneellisesti. Tämän jälkeen vehjettä sitten veivattiin niin meijereissä kuin kotitiloillakin. Muistan ainakin vielä 1970-luvulla nähneeni ko. vehkeen toiminnassa. Noh, aina  vuoteen 2013 saakka siinä sitten meni kunnes tälläinen laite löysi tiensä meidän talouteen. Vuosimalli 1924, Milka merkkinen, hieman kulahtanut mutta puhdas ja kaikki osat tallella. Käyttöohjekirjakin mukana (tosin ei Milkan mutta kuitenkin). Kiitokset Loimaalle huutokauppameklarimestarille. Mutta mitä ihmettä tälläisella aparaatilla tekee?

Kuten blogimme nimi Muna ja Hunaja kertoo meillä on  kanoja ja mehiläisiä. Tai siis kanoja on ja mehiläisiä on vasta tulossa tuossa toukokuun puolessa välissä. Hunajastahan suurinosa ihmisistä tietää, ettei sitä saa kuumentaa tai laittaa esim. kuumaan veteen koska terveysvaikutukset haihtuu taivaan tuuliin. Sama koskee käsittääkseni maitoa ja sen pastörointia
(en ole asiaa tutkinut, kun en ole biokemisti). Olemme juoneet ns. raakamaitoa jo muutaman vuoden ajan ja todenneet sen soveltuvan koko perheelle ja vielä olevan taivaallisen hyvääkin. Mutta kaupoistahan raakamaitoa ei saa (hups, saapas, mutta erikoisliikkeistä), joten olemme hakeneet sitä suoraan naapurin maitotilalta. No entä pastöroimaton kerma? Tai pastöroimattomasta kermasta valmistettu voi? Ei muuten saa sitten yhtään mistään, tai ei ainakaan me olla saatu joten tehdään itse! Tähän siis tätä kampiveivaria tarvitaan, tekemään aitoa maalaiskermaa, josta sitten hapatuksen jälkeen aitoa maalaiskirnuvoita. Eikä tarvitse pastöroida.
Ja eikun testaamaan. Kuten kerroin ei käyttöohjekirjanen ollut tähän meidän Milkaan joten hierottuani niitä jäljellä olevia aivonystyröitä sain laitteen kasattua suhteellisen loogiseen kokoonpanoon. Olihan siinä jos jonkin näköistä hilavitkutinta joiden paikkaa laitteessa piti vähän arvaillakin mutta kaikki osat kuitenkin sain paikoilleen. Laitetaanpa tähän kuva valmiiksi kasatusta laitteesta:


Pikaisen Googletuksen jälkeen sain sen verran tietoa separaattorin käytöstä, että maidon tulisi olla mieluiten vastalypsettyä eli siis lämmintä. Lypsyaikaan siis maitotilalle hakemaan raaka-ainetta. Testaillaan nyt aluksi 10 litran koe-erällä. Separaattorin päällä on kahva jolla maidon virtaus koneeseen avataan joten 5 litraa aluksi tuohon maljaan ja pikaisen päättelyn jälkeen täytyy masinassa varmaan olla kierroksia ennenkuin hana avataan. Kampi vaan käteen ja veivaamaan. Aluksi kiertäminen on pirun raskasta mutta kun ns. kuula saa vauhtia on kiertäminen tosi helppoa.Välityksiä tässä koneessa on kyllä hirmuisesti sillä kierros kampea kiertämällä kuula pyörii ties miten monta kierrosta. Vauhti varmaan noin 60 kierrosta/min. tuntuu hyvältä ja hana auki. Maito alkaa virrata koneeseen ja koneen kyljessä oleva joku hukka putki alkaa valuttaa maitoja pitkin pöytää kääk. Pyyheliina äkkiä alle ja veivaus jatkuu. Hukkaputkikin lopettaa valutuksen ihan muutamaan tippaan. Masinassa on kaksi putkea tai mitälie torvea joista maito ja eroteltu kerma alkaa valumaan niiden alle asetettuihin astioihin, kai. Ja himputti vieköön ensin alkaa tulla toisesta putkesta vaahtoavaa maitoa ja heti perään tottavie Kermaa. Jösses että taitaa kone toimia. 5 litran satsi valuu laitteeseen noin viidessä minuutissa ja olemme saaneet noin 1/2 litraa kermaa sekä epämääräisen maitovaahdon josta ei ole hajuakaan mitä se on. Jotain maito mössöä kait. Toinen  satsi pyörimään ja mittakannulla todetaan saaliiksi tasan 1 l. aitoa maalaiskermaa. Maistellaanpa.

Jos joskus mietit miksi esim. jäätelö ei maistu samalta kuin ennen on todennäköisempää se että ennen käytettin parempia raaka-aineita kuin se että makuaistisi olisi iän myötä heikentynyt. Tänä tehotuotanto aikana kun revitään kaikesta kaikki irti niin että saadaan suuremmat voitot teollisuudelle samalla raaka-aineen menettäessä tärkeitä ainesosia. Esim. ns. suolahan on pelkkää teollisuusjätettä josta on kaikki mineraalit otettu teollisuuden käyttöön. http://www.raikasweb.com/suolalla-ja-suolalla-on-eroa. Tai rasvaton maito, tuo jäte josta teollisuus loi mukamas terveystuotteen. Kauppojen hyllyt on aika hauskaa katseltavaa kaikkine rasvattomine tuotteineen.
Pikkuhiljaa rasvakammoisuudesta päässeet ihmiset ovat nyt kuitenkin siirtyneet vaikkapa turkkilaiseen jugurttiin joka ikäväkyllä on tehty pastöroidusta maidosta ja kermasta, mutta varmaan parempi näin. Jogurttia voi myös valmistaa itse ilman korkeita lämpötiloja. Voi vain kuvitella millaista herkkua syntyy raakamaidosta ja maalaiskermasta. Tosin jugurtin paksuus eli lohkeava rakenne saadaan aikaan lämpötilaa nostamalla. Ai niin se maalaiskerman maku. Siis se tuoreen, vasta separoidun kerman ihanan pehmeä runsasrasvaisen täyteläinen aromikas makunystyröitä hivelevä tunne suussa on jotain jota et ole kokenut sitten nuoruuden, jos olet 60-luvulla syntynyt. 

Sitten jää vielä tuo 'maitovaahdon' käyttö. Mitä lie ja google käyttöön. Sieltä löytyy joku vanha lehtijuttu kuinka eräällä tilalla on separoitu maitoa hmm...ja selvisihän se, kyllä internet on uskomaton tietopankki. Soitetaanpa jos vaikka saisi neuvoja. Puhelimeen vastaa luultavasti maaliman mukavin ihminen joka kertoo auliisti separoinnin saloja. Tämä maitovaahto on itseasiassa täyttä tavaraa. Maitoa joka on varmaan siinä kevytmaidon ja kulutusmaidon välimaastossa rasvapitoisuudeltaan ja hetkisen seistyään täysin vaahdotonta ja herkullisen makuista lämpimänäkin. Suur Kiitokset sinne Ala-Temmekseen. http://www.pitojenhelmi.fi/.
Siitä maitovaahdosta saa kyllä mahtavan cappucino vaahdon.

Siinäpä se ensikosketus maidon separointiin. Ensikerralla käydään sitten läpi vaikkapa Kefiirin vaikutuksia hyvinvointiin. 

- Aitojen Asioiden Alkulähteillä ja Virtaa Riittää -Jari

Ps. Tänään tehdään kyllä kermajäätelöä mutta siitä sitten ensi kerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti