torstai 2. toukokuuta 2013

Kefiiri


Viime blogissa tapahtunutta: Ruattalaiset ja Tanskanpojaat oli kateellisia kuultuaan että Suomessa on kehitetty ihmekone Sampo. Yrittivät blagioida moisen vempeleen mutta epäonnistuivat surkeasti kun eihän se heidän koneensa kampea veivaamalla mitään rahaa syytänyt sisuksistaan vaan paksua möhnää jota reppanat ei ymmärtäneet edes maistaa, vaan syöttivät tuon elukoilleen. Liekö Tanskalainen sikatalous saanut siitä ponnahduslaudan Suomenkin markkinoille vai kuinka nykyään Jouluisin Suomalaisissakin kodeissa yhä useammin tuo Tanskalainen herkku esiintyy. No, maitoa eri muodoissa on kuitenkin käytetty jo aikojen alussa pitkin maalimaa joten tällä kertaa keskitytään herkkuun nimeltä:

KEFIIRI

Sarjakuvasankari Tintti seikkaili aikoinaan kefiirin alkulähteillä Tiibetissä, jossa törmäsi myös hirmuiseen lumimies Jetiin. Liekö Jeti ollut kovakin jakkihärän maidosta valmistetun kefiirin ystävä kun oli sen verran kokoa kasvanut, mene ja tiedä. Joka tapauksessa jostain sieltä vuoristoseudulta tämä maittava maitotuote lienee kotoisin.
Kefiirihän on jonkin sortin sieni jota hyväksi käyttämällä saadaan neste(lehmän-, tai vuohen maito tai vaikka ihan vaan puhdas vesi) käymis-prosessin
avulla muodostumaan maittavaksi ja terveelliseksi juomaksi. Käymis-prosessi muodostaa maidon sokerista(laktoosi) myös alkoholia jota kefiirissä on valmistus ajan pituudesta riippuen 0.5-3%. Tätä käymisaikaa muuttelemalla saat kefiirin makua muutettua raikkaan kirpeästä samettisen pehmeään.Tästä päästäänkin mielenkiintoiseen aiheeseen nimittäin asetaldehydi nimiseen aineeseen jota käymisteitse valmistetuissa maitotuotteissa esiintyy. Asetaldehydi http://fi.wikipedia.org/wiki/Asetaldehydi on siis jonkinlainen etanolin aineenvaihdunta tuote (älä kysy tarkemmin kun en ole biokemisti) ja karsinogeeni. Aiheesta on kirjoitettu aina silloin tällöin duodecimlehdessä. Kuten artikkelista käy ilmi on eri syöpäsairaudet lisääntyneet 1900-luvun loppupuoliskolla. Samaan aikaan teollisuus syytää markkinoille satojatuhansia tonneja 'keinotekoista' asetaldehydiä jota lisätään jugurtteihin, jälkiruokiin, mehuihin ym.ym.erilaisina aromiaineina. Herääkin kysymys onko syöpien lisääntyminen seurausta aitojen luonnontuotteiden kuten kefiirin käytön lähes kokonaan loppumisesta tai teollisuuden asetaldehydin(aromiaineiden) rajähdysmäisestä käytön lisääntymisestä.Jokainen sen itse päätelköön. 29.4. 2013 Ilta-Sanomat kertoo etusivullaan ruoissa käytettävän jopa 2500 erilaista aromiainetta. Juuri näin luonnollista ruokaa meille tänäpäivänä syötetään. Jostain syystä tämä etusivun lööppi ei ole löytänyt tietään lehden nettisivustolle.  Tai onko maitohappokäymisellä valmistetut tuotteet kuten hapankaali jonkin näköinen terveysuhka? Aika kaukaa haetulta tuntuu, ainakin minusta. Niin varmaan tämänkin kirjoittajan mielestä http://terveyshymy.fi/artikkelit/vatsan-ja-suoliston-hyva-kunto-terveytesi-tarkein-asia .

Venäjällä on aina käytetty paljon käymisteitse säilöttyjä tuotteita jotka tarinoiden mukaan ovat olleet edesauttamassa ihmisten hyvinvointia ja pitkää ikää. Tänä päivänä taitaa venäläismies elää keskimäärin häthätää kuusikymppiseksi. Liekö syynä kefiirin puute vai vodkan suhteellisen runsas nautiskelu, mutta vielä 70-luvulla gruusiassa, sen aikaisessa Neuvostotasavaltojenliitossa oli toimittajaryhmä tekemässä juttua jo kunnioitettavaan 120 vuoden ikään ehtineestä papparaisesta. Toimittajien udellessa pitkän iän salaisuutta mies kertoi, - Joka päivä kefiiriä, eikä pisaraakaan viinaa. Haastattelu häiriintyi kun paikallisesta kefiiribaarista kantautui kauhea meteli ja ovesta heitettiin ulos tuhdissa tuiskeessa oleva mies. Hetken aikaa manailtuaan mies nousi Jawa moottoripyörän selkään ja lähti ajamaan pitkin kyläkatua laidasta laitaan. Toimittajaryhmän katsellessa hieman kauhuissaan haastateltavaansa tämä totesi. - Ei hänestä tarvitse välittää. Hän on juoppo iso-veljeni. Tarina ei kerro minkä vahvuisia kefiirejä paikallinen kuppila tarjosi mutta varmaankin sillä oli kuitenkin osuutta asiaan.

Miksi kefiiri sitten on terveellistä, jos on? Tänäpäivänä meille tuputetaan ns. terveysvaikutteisia jugurtteja ym. tuotteita joiden sanotaan sisältävän probiootteja. Probiootti on jonkinlainen elävä mikrobi jonka ympärille on kehkeytynyt melkomoinen bisnes kaikkine tuotemerkkeineen.  Luonnostaan näitä mikrobeja esiintyy esim. raakamaidossa josta ne pastöroinnin seurauksena katoaa kuin suolistokaasu saharaan. Tässä vähän parempaa tietoa bakteerikannoista noin yleisesti http://www.tohtori.fi/?page=1245718. Probioottien terveysvaikutuksia ei siis kuitenkaan kielletä joten niitä on keinotekoisesti alettu lisäämään tuotteisiin ja samalla on luotu jälleen menestyvä bisnes jossa probiootteja ja mainittua asetaldehydiä lisätään rasvattomiin sokeriliemiin(siis mukamas jugurtteihin).  Siis ensin tuhotaan luonnolliset mikrobit ja sen jälkeen niitä lisätään brändättyihin tuotteisiin. Kuulostaa tosi järkevältä, mutta niinkauan kuin mainonta tehoaa ja ihmiset tuotteita ostavat, markkinamiehet hierovat käsiään ja tahkoavat valtavia voittoja. Eihän bisneksessä mitään pahaa ole, kunhan se olisi terveellä pohjalla eikä tulosta tehtäisi ihmisten hyväuskoisuutta hyväksikäyttäen. Kefiiri valmistetaan siis alhaisessa lämpötilassa joka ei tuhoa mikrobikantaa ja se sisältää paljon luonnollisia probiootteja jotka ylläpitää suoliston hyvinvointia. Joku viisas on tainnut mainita että jos ihmisen suolisto voi hyvin, ihminen voi hyvin. Hellikää vatsaanne kefiirillä. Paitsi että; Valiokin lopetti kefiirin(tietenkin pastöroitu) valmistamisen jo vuosia sitten, niin, että mistä tätä makoisaa elämän hyvinvointieliksiiriä sitten voisi saada?

Kun aikoinaan kiinnostuin kefiiristä eksyin ko. sivulle: http://karppausjaperhe.blogspot.fi/2010/11/maitojuoma-karppaajalle-kefiiri.html. Sivustolla on käsitelty paljon muitakin kefiirin terveysvaikutuksia. Sivuilta tilasin myös oman kefiirisiemen sienen jota olen nyt vuoden verran käyttänyt yhä uudestaan ja uudestaan. Pikkuisia kefiirin 'poikasiakin' kasvaa kuin sieniä sateella ja niitä voit lahjoitella uusille kefiirin ystäville.  Sieni vaan siirretään seuraavaan valmistuserään ja taas on tulossa tuota ah niin raikaan ja pehmeän makuista juomaa joka saa vatsasi jälleen iloiseksi. Ja Virtaa Riittää.

Sain vielä pojaltamme tälläisen tekstin:
The culturing process produces beneficial microbes that are extremely important for human health as they help balance your intestinal flora, thereby boosting overall immunity. Moreover, your gut literally serves as your second brain, and even produces more of the neurotransmitter serotonin—known to have a beneficial influence on your mood—than your brain does, so maintaining a healthy gut will benefit your mind as well as your body. (articles.mercola.com)
Eikä hajuakaan mistä siinä on kyse kun ei tuo Lontoo taivu noin tieteelliseen sanastoon, mutta varmaan jotain hyödyllistä tietoa.

Aitojen asioiden alkulähteillä  -Jari

P.s. Ai niin se kermajäätelö josta viimeksi oli puhetta. Voit vain kuvitella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti