tiistai 14. toukokuuta 2013

Vuohi

Jos sinulla on jo kanoja joiden munista valmistat maukkaita ja ah niin terveellisiä aterioita, mehiläisiä joilta saat kaikki ne tuotteet joiden terveysvaikutukset jo tiedämmekin niin hanki nyt sitten ihmeessä elukoita joilta saat tuotetta siihen separaattoriinkin. Eli osta nyt sitten tottavie vielä oma

VUOHI

Vuohi, elikkä köyhän miehen lehmä, kuulosti meidän rahavarannot huomioon ottaen oikein sopivalta hankinnalta tähän näköjään melko suureksi kasvavaan eläinkatraaseen. Tutkiskeltuani hieman vuohenpidon teoriaa päädyimme tämän sarvipään kotiimme hankkimaan ilman sen suurempaa kokemusta kyseisestä määkijästä. Tai oikeastaan kun kysymyksessä on kuitenkin laumaeläin hankimme kolme kuttua(synnyttänyt vuohi) joista yhdellä sarvet ja pienen kilipukin jotka saapuivat asuttamaan navettamme karsinaa.

Vuohi taitaa olla täällä pohjolassa tuttu otus jo tuhansien vuosien ajalta joten kun nyt sitten ollaan muka aitojen asioiden alkulähteillä niin vuohihan sopii tänne meille kuin nykypäivän opetuslaitosten kurinpitojärjestelyt oppilasviikareiden kasvatukseen. Niinpä. Mutta eipä näitä partaturpia meille ihan vain lemmikeiksi oteta, ehei vaan tuotantoeläimiksi sen lisäksi. Mitähän tuosta Kiinalaisessakin horoskoopissa esiintyvästä sarvipäästä sitten saisi irti näin kotikonstein?

                        Kuvassa vuohi (Capra aegagrus hircus) ja vaimo (kuldunus armanus)
                 Melkoisen parrankasvun omaavia otuksia(ei tietenkään yläkuvan siniasuinen)

                                                       Eli meidän Teho-Tytöt.

Vuohen maito poikkeaa jopa huomattavasti yleisesti käytetystä lehmän vastaavasta valkuaisnesteestä. Tästä voi vertailla maitojen ravintoarvoja lehmänmaidon http://www.fineli.fi/food.php?foodid=600&lang=fi ja vuohenmaidon http://www.fineli.fi/food.php?foodid=604&lang=fi osalta. Sovitaan että molemmat ovat varmasti terveellisiä kas kun en ole asiaa tutkinut, kun en ole biokemisti. Kaseiini proteiinia http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaseiini on kuitenkin vuohenmaidossa huomattavasti vähemmän kuin lehmänmaidossa. Tämä proteiini tarvitsee pilkkoutuakseen renniini nimistä entsyymiä http://fi.wikipedia.org/wiki/Renniini joka ihmiseltä elimistöstä vähenee imeväis-iän jälkeen. Tästä syystä vuohenmaito on ihmisillä yleisesti hyvin siedettyä voimajuomaa.
 Voimme valmistaa maidosta kefiiriä, jugurttia ja viiliä ja tietenkin separaattorilla veivaten aitoa vuohenmaitomaalaiskermaa josta sitten kirnuamalla vuohenmaitomaalaisvoita, näiden lisäksi voidaan myös tehdä juustonjuoksutinta käyttämällä herkullisia tuorejuustoja jotka voi maustaa mieleisikseen mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla. Juuston valmistuksesta jäljelle jäänyt hera taasen on kaikille punttisaleilla riehuville tuttu proteiinivalmiste. Mietitäänpä puhtainta, koostumukseltaan täydellistä urheilujuomaa jossa on paljon proteiineja lihasmassan kasvuun, hiilihydraatteja laukaisemaan insuliinierityksen(kts. blogikirjoitus sokerista) sekä rasvaa polttoaineeksi. Kyllä, voit tuhlata omaisuuksia kaikenmaailman proteiini-, ja palautusjuomajauheisiin joiden valmistus tapahtuu ties mitä prosesseja hyväksikäyttäen tai juoda suoraan puhtaasta luonnosta saatavaa raikasta raaka(vuohen tai lehmän)maitoa. Vieläkin paremmaksi menee jos satut saamaan jostain ternimaitoa, tuota vastasyntyneille elämänedellytykset antavaa eliksiiriä joka yleiseti 'pilataan' paistamalla siitä uunijuustoa(on kylläkin todella herkkua). Kuten muistat kuumentaminen vie ravinteet mennessään joten jos tätä herkkua satut saamaan, juo sellaisenaan tai tee siitä kefiiriä niin huomaat että Virtaa Riittää ja on pakko päästä salille, sen verran kovasta kamasta on kyse.

Helppohan tässä on kirjoitella kun en ole vielä pisaraakaan tuota valkoista ihmejuomaa onnistunut saamaan. Joka aamu ja ilta olen lypsyjakkaran ja maitokannun kanssa tuota tuotetta ruinannut mutta anelevasta pyynnöstäni: -Anna nyt! huolimatta ei nämä jästipää otukset ole minulle antimiaan suoneet. Eikä elikoiden häntäkään ole kuin sen verran pieni nysä, ettei siitäkään voi pumpata. No onhan vuohi kyllä lemmikkinäkin aivan ihana jopa terapeuttisia vaikutuksia omaava. Täytynee kuitenkin soittaa eläinten hankintapaikkaan ja kysyä hieman neuvoja maidon tuotannon saattamiseksi alkuun http://www.ukkolanvuohitila.com/index.html . Vuohi tuottaa 1-4 litraa maitoa päivässä joten kolmella vuohella saa separaattoria kiertää tiuhaan tahtiin tulevaisuudessa, juustojen valmistuksesta puhumattakaan. Onpahan muuten myös kanoillekin tuossa herassa oivallinen valkuaislähde.
Ensi kerralla käsitelläänkin sitä mitä ihminen ei elääkseen tarvitse, mutta tälläkertaa lopettelemme leppoisissa merkeissä kertoen kuinka Pukkilassa on palkattu pukkeja kaalimaan vartijoiksi. Paikallinen viljelijä oli, nähtyään pikku pukin kakkivan kalliolle, saanut oivan idean, lannoitteen luonnonmukaisesta levityksestä tiluksilleen. Sahapukin päällä aitaustarpeita väsättyään oli viljelijä, joka oli aikoinaan kova pukkitappelussa, päättänyt lähteä seuraamaan Saksan Bundesliigan jalkapallo-ottelua Shalke- Bayern Munchen josko vaikka Teemu pääsisi pelaamaan. Hypättyään traktorin pukille hän porhalsi avaamaan television. Ottelun loputtua maajussi huomasi pukkien syöneen koko sadon.Liekö kaalimaan poikki menevän sillan alla lymyillyt hirmuinen peikko, jota pelätessään nuo kolme erikokoista kaalimaan vartijaa hotkivat maatyöläisen tuotokset parempiin suihin. Pääsikö jyväjemmari samaisena iltana pukille, antamaan satikutia tekostensa vuoksi, sitä uutinen ei kerro, mutta Jouluna hän sai pukilta, paketin. Viljelijän vaimon kuultua tästä, hän haukkui miehensä....

Aitojen Asioiden Alkulähteillä  -Jari


















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti