keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Munia ja Hunajia


Kuten muistat, viimeksi vihdoin tajusimme, miksi on makeeta olla Suomalainen, mitä eväitä meille oikein syötetään, milloin on korkea aika ottaa elämä omiin käsiin, miten pääsee kuvernööriksi sekä kerrotaan vielä lisäksi, mikä oli lopputulos akkatappelussa: Paavo voitti kun on niin sporttinen eikä polta.
Tällä kertaa testataan hieman, miten paljon ne sokerihuurut ovatkaan pienentäneet aivomassaa ja laitetaan tähän soppaan sitten Munat ja Hunajat sekaisin.

MUNIA ja HUNAJIA

Muistan lapsuudestani kuinka määrätyt ravintoaineet muuttuivat aika-ajoin terveellisiksi kun ne taas välillä olivat melkeinpä suurinta myrkkyä elimistölle. Välillä voi oli myrkkyä mutta sitten tuli ns. voivuoria ja heti kerrottiin että voi onkin terveellistä kunnes vuoret oli syöty ja taas siirryttin ties mihin kissanrasvoihin. Kananmunat ovat toinen hyvä esimerkki
näistä suhdanteiden mukaan muuttuvista keinotekoisista terveysmarkkinoista. Nostetaan siis kissa pöydälle, ei toki rasiassa, vaan asiassa.
KANANMUNA:
Otetaan nyt alkuun ihan vaikka Wikipediasta http://fi.wikipedia.org/wiki/Kananmuna tarina tästä ihmiselle lähes täydellisestä ravintopakkauksesta. Tosi hyvä tietopaketti jossa päähuomio kiinnittyy lopussa mainittuihin tutkimuksiin joiden mukaan munia pitäisi jopa kannustaa syömään enemmän, paitsi Suomen Sydänliitto, jonka mukaan munat on lähinnä (piikki) heidän pääyhteistyö- kumppaniensa(lääkefirmat) persauksissa.
14 000 Suomalaista kärsii vuosittain aivohalvauksesta jonka lisäksi jonkin asteisista aivoverenkiertohäiriöistä varmaan toinen mokoma. Melkoisia lukuja sairauksista joita tutkimusten(puolueettomien?) mukaan voitaisiin jopa osittain estää syömällä kananmunia. Puhumattakaan ties mistä muista terveysvaikutuksista joita tämä luonnon muovaama ihmesoikio saa aikaan. Ai niin mutta kun se kolesteroli, se mikä lie, millä meitä pelotellaan kuoleman porteille lähes päivittäin mediassa ja lääkärikäynneillä. Munat kun Suomen Sydänliiton mukaan nostaa kolesterolia, Brittish Medical Journalin tutkimuksen mukaan taas munien syönnillä ei ole mitään vaikutusta sydän ja verisuonitauteihin. Kolesteroli on tyypillistä lääketeollisuuden media sirkusta jossa jopa vanhoista mummoista on luotu asiantuntijoita asiassa josta loppujen lopuksi eivät tiedä muuta kuin sen, että lääkkeitä täytyy syödä kun on niin korkeat arvot, eikä kananmunia voi syödä kun kolesteroli nousee, sydänliitto ja tiapeetteshoitaja sanoo niin. Hei voihan munia syödä, onhan Sydänliitolla ne lääkkeet millä sitä kolesterolia saadaan alennettua kun se on meille muuten kuolemaksi. Kokeiltaisiinko miettiä asioita joskus omilla aivoilla. Näihin lääkejuttuihin en ota sen enempää kantaa koska en ole asiaa tutkinut kun en sattumoisin ole biokemisti, mutta asia jota näin maallikkona on pakko ihmetellä on se, että Suomessa yleensä ketään enää kuolee sydän ja verisuonitauteihin, sen verran kolesterolipillereitä popsitaan(n.650000Suomalaista) päivittäin. Kuinka on mahdollista että vuosittain sydän ja verisuonitauteihin kuolee suunnilleen sama määrä ihmisiä vuosi toisensa jälkeen? Varmaan ne... kananmunat.

Liekö munien koolla sitten väliä mutta maulla on! Senpä vuoksi päädyimme hankkimaan näitä terveyspommeja sisuksistaan syytäviä otuksia vanhaan navettarakennukseemme. Vuosia sitten meillä oli jokunen kana jotka tuottivat herrrkullisia munia ainakin sen aikaiseen aamiaispöytään. Sitten tuli lintuinfluenssa ja lintujen pito ulkona vapaana kiellettiin. Urpo kun olen, uskoin sitä kuolemalla pelottelua ja niinpä luovuimme noista mahtavista terveystuottajista. Nyt on tilanne muuttunut ainakin siltä osin etten ihan purematta niele mitään meille tuputettua propagandaa.
 Munien maku on suoraan verrannollinen niiden syömään ravintoon joten jostain syystä kanoille munintaa varten tehdyt kaupalliset rehut aiheuttavat sen ettei munat maistu niin maittavilta kuin kotiruualla ruokittujen ja vapaana teputtelevien onnellisten kanojen tuottamat. Joka tapauksessa mikäli et pelkää kolesterolin nousevan, jota siis kananmunat eivät aiheuta, yli kuolemanrajan, syö ihmeessä munia. Kunhan saan tuon oman kanakatraan kasvamaan ja tuotannon yli oman tarpeen, tervetuloa maistamaan sitten, vielä vähän parempia.
Pienenä jopa hiukan hälyttävänä luonto-uutisena kerrottakoon että luultavasti suomen vihatuimman petolinnun, kanahaukan (Accipiter gentiliskanta on rauhoituksen myötä hyvissä voimissa, kun sen sijaan viimeaikoina jopa erittäin harvinaiseksi on kehittynyt samaisen petolintuheimon, kanojen tuottamista soikioista nimensä saaneiden tipusten(Pervus major)määrä. Tai tiedä sitten kun on tuo yöelämä jo taakse jäänyttä.
Seuraavaksi pörrätään, vaan ei öisin.

MEHILÄISTUOTTEET:
Kerrotaan ensiksi ettei me mitään mehiläisiä vielä saadakkaan, ostamaan joudutaan. Ajankohtakin muuttui kun eihän tälläinen untuvikko(aina kanat mielessä) mitään näistä ötököistä vielä ymmärrä. Toukokuun loppupuolella nähdään onko mehiläispesät alkaneet kehittymään talven jäljiltä ja ovat siten tarpeeksi vahvoja siirtoon. Näin sitä oppii kun on vuosien kokemuksen omaavia oppi-isiä. Tulen kertomaan paljonkin mehiläisten hoitoon liittyviä asioita myöhemmissä kirjoituksissani mutta tällä kertaa keskitytään siihen mitä sieltä pesästä saadaan.
                                    
Hunaja on jokaiselle tuttu tuote josta en ole tainnut nähdä yhtään kirjoitusta jossa sen terveysvaikutuksia ei myönnettäisi. http://www.fineli.fi/food.php?foodid=4&lang=fi . Kuitenkin kaikesta terveellisyydestään huolimatta se on mehiläispesästä saatavista syötävistä tuotteista ravintoarvollisesti vähäpätöisin. Hunaja sisältää kaikenmaailman aineyhdisteita niin paljon että on turha(en siis tiedä) niistä tähän alkaa kirjoittamaan. Todettakoon kuitenkin n.80% hunajasta olevan liukenevia hiilihydraatteja. Nyt tietenkin muistetaan kuinka kriittisesti hiilareista viimeksi kirjoitin joten sanotaan nyt varmuuden vuoksi: Mikäli tekee mieli, syö hunajaa se on terveellisin makeutustuote ja sisältää valtavasti terveyttä edistäviä ainesosia. Muista kuitenkin ettei hunajaa pidä lämmittää liikaa koska sen terveysvaikutukset katoaa kuin eläkerahastot veroparatiiseihin.Mutta, mutta...pesistä saadaan siis paljon muutakin.
               Kuvassa suoraan puhtaasta Suomalaisesta luonnosta kerättyä mesikaste hunajaa

Mehiläisvaha on mehiläisten kennorakennusaine jossa on yli 300 eri ainesosaa joista ei kai edes puolesta tiedetä mitä ne on. Vahaa käytetään paljon muuhun kuin ravintona, kuten kynttilöihin, väriliituihin ja kosmetiikkatuotteisiin. Voihan sitä suuhunkin laittaa ja pureskella kuin purkkaa ilman suurta lisäainemäärää ja kukaties mitä terveysvaikutuksia siitä saakaan kun tosiaan vahan koostumusta ei edes kokonaan tunneta. Paljon kertoo myös se ettei synteettistä mehiläisvahaa voida valmistaa, aikamoinen luonnontuote siis. Kynttilä, tuo iltojen tunnelman luoja syntyy mehiläisvahasta ilman palaessaan muodostuvia haitallisia höyryjä joita ikäväkyllä parafiini kynttilät syytävät ilmaan meidän hengitettäväksi. Ja sitten..
             Vahakennorakennetta josta voi huomioida luonnon oman optimaalisen kennomuodon

Siitepöly on mehiläisten itselleen keräämää ravintoa(katso seuraava kappale) josta ne saavat valkuaisaineita, rasvoja, vitamiineja ja hivenaineita. Siitepöly ja sen terveysvaikutukset ovat hieman nousseet ihmisten tietoisuuteen viime aikoina ja sen tuotantomäärät myydäänkin loppuun jo hyvissä ajoin ennen seuraavaa satoa. Ikävä kyllä siitepöly on kaikista ravintoarvoistaan huolimatta mehiläispesän ravinnoksi käytettävistä tuotteista myös melko vähäpätöistä verrattuna.....
                                    Siitepölyrakeita suoraan nautittavaksi.

Perga eli 'mehiläisleipä' on sitten jo todellista superfoodia joka on mehiläisten pesiinsä keräämästä siitepölystä maitohappokäymisellä varastoitua ravintoa. Kuten muistamme kefiirikirjoituksessa mainitun, fermetointi parantaa tuotteiden ravintoarvoja ja tekee sen paremmin elimistön käyttöön sopivaksi, näin käy  myös siitepölylle. Niinpä maitohappo käynyttä siitepölyä voidaan pitää jopa yhtenä luonnon täydellisimmistä ravintoaineista. Mietippäs, tätä Pergaa, Munia ja Kefiiriä päälle, johan Virtaa Riittää eikä meitä pidättele enää mikään. Eipä siinä vielä kaikki....
                          Tämän rinnalla kalpenee ties missä Vinku-Intiassa tuotetut tuotteet:
                           Perga rae Superfood from Finland.

Propolis eli mehiläiskittivaha on sitten luonnon oma antibiootti http://www.tohtori.fi/?page=5184117&id=0463890  jonka koostumus on haastavaa jopa mikrobiologiallekin ja sitä tutkitaankin jatkuvasti. Noin suurin piirtein koostumus on, puolet balsameja,hartseja ja trepeenejä, 1/4 vahaa ja rasvahappoja, 10% eteerisiä öljyjä ja 5% siitepölyä, sitten on jos jotakin hivenainetta(sinkki,rauta), vitamiineja aminohappoja, entsyymeitä ja flavonoideja huh huh..paitsi että..
                            Tällä olisi lähtenyt aikoinaan Töölöstä kuuluisa tautikin, Propolis.

Emomaito on sitten jotain jota kai kenenkään kukkaro ei tänäpäivänä kestä, paitsi Nallen, mutta se on niin pihi ettei kuiteskaan raaski ja hyvä niin. Tämä emomaito siis maksaa vaivaiset 10000€ litralta että ehkä ainakin meikäläisen pitää tuottaa mokoma itse. Tämä kullanarvoinen aine on(lainaan kirjasta) nuorten työmehiläisten ruokamehurauhasten erittämää vaaleaa, hyytelömäistä ainetta, jolla työmehiläiset ruokkivat kaikkia alle kolmen vuorokauden ikäisiä toukkia. Kun toukat ikääntyy vain kuningattareksi kehittyvää toukkaa ruokitaan puhtaalla ruokamehulla (lainaus loppu). Paljon kertoo aineen tehosta jo se että tämä jokaisessa pesässä oleva vain yksi kuningatar on muita mehiläisiä puolta suurempi juuri tämän emomaidon vaikutuksesta. Tökötti on rakenteeltaan täyttä Hepreaa mutta noin suurin piirtein: valkuaisaineet, vapaat aminohapot,kalium, kalsium, vitamminitasetyylikoliini, hormoneja, entsyymejä ja bakteereita tuhoavia aineita ainaskin, ja kaikkea muuta. Käyttökohteista sen verran että jos on varaa niin yleiskunto ja vastustuskyky kasvaa, aineenvaihdunta on kondiksessa(laihduttaa?) ja mikäli liiallinen hiilihydraattien käyttö on ajanut mieskuntoa kovin löysäksi on tällä siihen ties kuinka jäykistäviä vaikutuksia.
                                   Yhteen litraan emomaitoa, täytyy tyhjennellä yli 5000:n 
                                   kennon varannot. Kuvassa litra kefiiriä.

Suomessa näiden mehiläistuotteiden(Perga, propolis, emomaito) käyttö on vielä aivan lapsen kengissä verrattuna maailmalla tapahtuvaan myyntiin. Käy katsomassa vaikka Englantilaisilta sivuilta mitä valtavia tuotemääriä kyseisten aineiden ympärillä pyörii. Voidaan vain toivoa että saisimme Suomenkin mehiläistuotekultturin nostavan päätään, sillä kotimainen luonto tarjoaa sen tuottamiseen puhtaat ja luotettavat edellytykset. Välttämättä ei aina tiedä eurooppalaisista olosuhteista, puhumattakaan muista maista.
Loppun vielä päivän Fakta. EU:lla menee päin... Enpä kirjoitakkaan kun kuiteskin aiheutan mielipahaa ihmisille joten todetaan vain kuinka EU teki aivan käsittämättömän hienon päätöksen neonikotinoidien kieltämisestä. Siis tuholaismyrkkyjen joita käytetään paljon mehiläisten rakastaman rypsin tuholaisia vastaan. Reppanapörriäiset vaan menettää suunnistusvaistonsa eivätkä löydä takaisin pesään näiden aineiden vaikutuksesta. Rypsin viljelyn väitetään loppuvan tämän päätöksen johdosta Suomessa. Liekö tuo rypsin loppuminen sitten kansanterveydellisesti kovinkaan vahingollista sillä ainahan viljelijät voivat siirtyä vaikka viljelemään tätä http://www.hyotyhamppu.fi/  Aikamoinen terveystuote josta puristettu öljy hakkaa rypsit ja rapsit ihan 6-0.  Lisäksi, totuuden nimissä täytyy ihmetellä jollei näistä myrkyistä jää jäämiä itse mehiläistuotteisiinkin saatikka siihen rypsiöljyyn.

Mehiläisten hoidon historiasta kerrottakoon vielä mielenkiintoinen tapaus joka hämmästytti aikoinaan  jopa suomalaistakin mediaa. Israelissa erään ansioituneen mehiläishoitajan yhdyskunnassa tapahtui kummia erään mehiläisen  selvällä Heprean kielellä alettua laulamaan. Mehiläishoitaja kuunteli hämillään kuinka pesästä kantautui selkeää hyräilyä: On kivaa olla sika, sävel kuului mehiläishoitajan korviin. Hetken aikaa ihmetyksestä toivuttuaan hoitaja päätti kokeilla josko tuo laulupörriäinen vaikka ymmärtäisi jopa puhettakin. - Et sinä ole mikään sika, sinä olet mehiläinen, sanoi hoitaja pesän ylle kurkottautuneena. Samalla pesästä kantautui jälleen tuo hieman jopa maaginen sävel, On kivaa olla sika.Jospa se ei kuullut mehiläishoitajan toteamusta, joten hoitaja korotti ääntään todeten -Et sinä ole mikään sika, sinä olet mehiläinen. Siinä samassa pesästä ampaisi piikki pystyssä tuo laulava tehotyöläinen suoraan ilman suojavaatetusta olevan mehiläishoitajan silmään. Tuskissaan silmästään myrkkypiikkiä kaivaessaan hoitaja kuuli maassa pyöriskellessään tuon hypnoottisen sävelen kaikuvan korvissaan: On kivaa olla sika.
Liekö tapaus sattunut huhtikuun alussa mutta mehiläishoitaja tästä suivaantuneena lopetti harrastuksensa siihen paikkaan ja siirtyi Israelin ulkoministeriksi tammikuussa 1977.

Aitojen asioiden alkulähteillä  -Jari


.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti