sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Sokeri


Olipa kerran Suomalainen, Ruotsalainen ja Venäläinen. Venäläinen vaihtoi kefiirin viinaksiin ja kuoli, Ruotsalainen puraisi separaattoria kun ei siitä Sampoa saanut ja heitti henkensä kun tukehtui halkinaiseen hampaaseen, mutta mikähän saisi Suomalaisen vetäisemään viimeisen hengenvetonsa?

SOKERI (elikkä hiilari)

Ensin oli Separaattori, sitten tuli Kefiiri ja jotta saadaan tämä -RI päätteinen trilogia päätökseen kirjoitetaankin aih(n)eesta joka saa molemmat blogini lukijat vähintäänkin varpailleen ja jakautumaan kahteen leiriin eli tämän kertainen aihe on siis: Sokeri.
Kuten olen varmaankin maininnut en siis
ole biokemisti joten sen tarkempia tutkimustuloksia en pysty teille, uskolliset lukijani, aiheesta tarjoamaan. Keskityn siksi omakohtaisiin kokemuksiini sekä yleiseen tietouteen jota internetistä löytyy ilman sen korkeampaa yliopistokoulutusta.

Hiilihydraatit ovat olleet enemmän ja vähemmän otsikoissa viimeaikoina niin hyvässä kuin pahassakin. Käsittämätöntä kinastelua siitä.... niin mistä? Ns. virallinen totuus suosittaa välttämään sokeria ja valkoisia jauhoja. Hyvä niin, uskotaan. Kuitenkin  tämä lautasmalli tai mikä tämä virallinen ravintosuositus nyt onkaan, kehoittaa päivittäisestä energiansaannista jopa 60%  koostuvan hiilihydraateista. Tuo 60% tarkoittaa käytännössä 2500kcal:n kulutuksella sitä että 1500 kcal pitäisi saada päivittäin hiilihydraateista. Puhdas hiilihydraatti sisältää energiaa n.400kcal/100g. Mikäli vielä matematiikaa muistan sen verran, tekee laskutoimitus 375g hiilihydraatteja/ päivä. 375g hiilihydraatteja päivässä, sehän on melkein neljä(4!!) 200g Fazerin sinistä(50%hh.),mutta siihen sitten sanotaan että pitää syödä hyviä hiilihydraatteja. Kuitenkin, mikäli oikein tulkitsen kirjoituksia, esim. http://www.ahjos.net/zone/hiilarit.htm elimistössä kaikki hiilihydraatit muuntuvat rypälesokeriksi eli glukoosiksi. Siis kertokaa nyt joku että olen väärässä.Mitä on ne hyvät hiilihydraatit? Eivätkö ne muutu elimistössä glukoosiksi? Rypälesokeri http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11198&lang=fi toimii elimistössä polttoaineena joka nostaa samalla verensokerin hirmuiseen nousupiikkiin haiman vapauttaessa samanaikaisesti insuliini nimistä varastohormonia elimistöön saadakseen verensokerin laskemaan normaaliin tasoonsa. Insuliini on siis varastohormooni joka pyrkii varastoimaan ylimääräiset hiilihydraatit, proteiinit tai rasvat elimistöön samalla kun se laskee verensokeria alaspäin. Mikäli energiankulutuksesi ei sattumoisin ole valtavan suuri, varastoituminen tapahtuu hiilihydraattien osalta rasvana. Tämä selventää aika hyvin prosessia http://kehonrakennus.fi/ravinto.html  ,kuten sivulla kerrotaan ei ihminen tarvitse hiilihydraatteja, vaan tulee toimeen vallan mainiosti ilmankin. Rasva ja proteiini eivät nosta verensokeriarvoja kuin hieman joten tällaisten bodareiden täytyy tästä syystä saada elimistöönsä hiilihydraatteja ja sitä kautta insuliinia. Kehonrakentajilla insuliinin tarve siis perustuu proteiinien varastoitumiseen joten mikäli et treenaa valtavia määriä voi tuloksena olla joko:
Kovaa harjoitusta johon hiilihydraatteja käytetty insuliininerityksen aikaansaamiseksi joka varastoi proteiineja elimistöön tai:




   Elimistössä kyllä paljon varastohormoonia mutta tainnut treenaukset jäädä hieman vähemmälle, joten hiilihydraatit varastoituu rasvana.

Itse tuohon prosessiin en osaa puuttua sen enempää vaan keskitytään tuohon hiilihydraatti määrään.

Tässä kuvassa päivittäistarpeesta vain 300g puhdasta hiilihydraattia eli sokeria(sakkaroosi koostuu glukoosista ja fruktoosista) kun ei enempää löytynyt eikä puhdasta rypälesokeria sattunut olemaan mutta samaa kamaa noin suurinpiirtein kuiteskin. Niin ja 500g voita(ei vielä omatekemää). Jos tuo sokeri määrä siis pitäisi syödä päivän aikana missä hiilihydraattimuodossa tahansa taitaa seurauksena tavallisella pulliaisella olla tuo alemman herrasmiehen treenaamaton kroppa. Tällaisilla hiilihydraattimäärillä päivässä taidamme myös saada vastauksen alussa esitettyyn kysymykseen, mikä saisi Suomipojan kupsahtamaan?

Entä jos vähentäisimme hiilihydraattien saantia? Tulemme siihen ristiriitaan jota viralliset suositukset meille tuputtaa: Vältä sokereita mutta syö paljon ruisleipää. Rukiista on Suomessa jollain tapaa tehty todellinen superfood jonka terveysvaikutuksia kehutaan ja ylistetään.http://www.fineli.fi/food.php?foodid=100&lang=fi . Jokainen voi vertailla tuolla Finelin sivuilla rukiin koostumusta vaikkapa valkoisiin vehnäjauhoihin http://www.fineli.fi/food.php?foodid=110&lang=fi . Suurin ero kyseisien tuotteiden koostumuksessa taitaa rajoittua kuidun määrään(Kaliumia rukiissa myös mainittavasti enemmän). Eli jos vehnäjauhoissa olisi rukiin kuitumäärä ei meillä olisi mitään syytä välttää vehnäjauhojen käyttöä? 
Psyllium kuitu on jostain piharatamon siemenistä jauhettu kuitutuote jota lisäämällä vehnäjauhoihin saamme kuitumäärää lisättyä rukiin tasolle joten vehnäjauho-psyllium seoksen ansiosta voimme hyvällä omallatunnolla käyttää vehnäjauhoja nam.. Paitsi että ei se kyllä ihan näinkään mene. Viljoista ja niiden sisältämän gluteenin(viljaproteiini) sopimattomuudesta ihmiselle on tänä päivänä alettu saada paljon tietoa. http://www.studio55.fi/lahipiirivoimavarana/artikkeli.shtml/1495282/antti-heikkila-onko-sinulla-naita-oireita-ratkaisu-tervehtymiseen-on-helppo  . Joten jospa jättäisimme ruokavaliostamme viljat pois, sen hirmuisen hiilihydraatti- pommin joka nostaa verensokeria, laukaisee insuliinintuotannon eikä kaiken lisäksi gluteeninkaan vuoksi sovi suurimmalle osalle ihmisistä. Jätetään siis viljat ja sokerit pois ruokavaliostamme? Ei himputti tämähän on jotain karppaamista joka on jo pois muodista eikä aiheuta muuta kuin ennenaikaisia kuolemia kolmen vuoden päästä. Paitsi ettei asiaa ole tutkittu. Siis ei ole tutkittu mutta silti proffat tietää sen olevan tappava ruokavalio! Puhutaan sitten karppaamisesta tai hiilihydraattien rajoittamisesta mitä tahansa, olen kyseisen ruokavaliovalinnan sopivuuden itselleni todennut ainoaksi toimivaksi. Poissa ainainen väsymys, ainainen nälkä, pahaolo jopa hilseet hävisi samalla kuin 25kg rasvaa elimistöstä ja sain tilalle energisen olotilan jossa Virtaa Riittää vaikka jakaisi vähän muillekin. Netti on täynnään hiilihydraattirajoitteisen ruokavalion opastusta ja keskustelupalstoja joten suosittelen kokeilemaan. Kokeile pari viikkoa täysin viljatonta ja sokeritonta ruokavaliota vaihda vielä perunat ja riisit kasviksiin, voi olla että tulet hämmästymään vaikutuksista elimistöön ja olotilaan. Tosin moni on kokeillutkin ja lopettanut samantien todeten ettei tämä hänelle sovi. Tuli paha olo eikä pysty elämään ilman ruisleipää. Ihmisen tahdonlujuusko tähän on syynä vai se että hillihydraattien lopettaminen aiheuttaa jopa vieroitusoireita.Tästä  tuonnempana lisää.

Vielä noihin hiilihydraattimääriin. Kaksi palaa ruisleipää painaa noin 60g. Hiilihydraatteja leivässä on noin 50% eli kaksi palaa ruisleipää sisältää n. 30g elimistössä rypälesokeriksi muuttuvaa hiilihydraattia. Älä syö sokeria, syö ruisleipää!Hei Haloo!


 Ruisleivän ns. hyvät hiilihydraatit eivät kuidun takia nosta verensokeria kuulema kovin nopeasti. Tämän voi testata yksinkertaisella testillä: Mutustele suussasi ruisleivän palaa kymmenen minuuttia.
Mitä tapahtuu? Syljen entsyymit alkavat hajottaa ruisleivän hiilihydraatteja glukoosiksi. Huomaat kuinka leivänkäntty muuttuu makeaksi. Elimistö alkaa hajoittaa hiilihydraatteja sokeriksi jo suussa. Mieti mikä prosessi tapahtuu kun tehdään imellytettyjä ruokia (mämmi, imelletty perunalaatikko).Jos et vielä tästäkään usko, on seuraavaan testiin pakko hankkia tieteellistä tutkimusvälineistöä, nimittäin verensokerimittari. Mittareita voi ostaa tänäpäivänä edullisesti. Mittaliuskat sen sijaan maksavat maltaita, mutta mitä ei tieteen nimissä olisi valmis uhraamaan varsinkin kun kyseessä on oma terveys ja hyvinvointi. Testi: Mittaa aamulla ns. paastoverensokeriarvosi ennenkuin hörppäät edes aamukahvia. Syö tämän jälkeen tuhti ruisleipä aamiainen, varmuuden vuoksi voit syödä pelkkää ruisleipää ilman mitään päällisiä. Näin varmistat että mittaustulos koskee pelkästään rukiin verensokeria nostavaa vaikutusta. Aterian jälkeen mittaile verensokerisi varttitunnin(1/2 tuntiakin riittää) välein nähdäksesi hiilihydraattien vaikutuksen elimistössäsi. Aikamoista sormeen tökkimistä mutta mihin emme olisi valmiita saadaksemme luotettavia tuloksia. Huomaat verensokerin nousun melko pian jonka jälkeen voit huomata elimistön alkavan tuottaa insuliinia ja verensokeriarvojen alkavan laskea. Sitten iskeekin valtava väsymys koska insuliini laskee verensokeriarvot matalalle. Päättelet tästä sen että ruisleivän hiilihydraatit muutuivat elimistössä rypälesokeriksi sanoo siihen virallinen taho mitä tahansa.

Sokeri on viimeaikoina leimattu jopa huumeisiin verrattavaksi, addiktiota aiheuttavaksi aineeksi http://www.aamulehti.fi/Terveys/1194734231250/artikkeli/tutkijan+raju+vaite+sokeri+aiheuttaa+yhta+pahaa+riippuvuutta+kuin+kokaiini.html . Tämänkin voit itse kokeilla yksinkertaisesti tekemällä testin. Lopeta sokerin syönti ja samalla rajoita muiden hiilihydraattien käyttöä. Melko halpa tapa todeta millaisia vaikutuksia elimistössä tapahtuu.Varaudu myös vierotusoireesiin, jotka saattavat kestää parikin päivää. Herää kysymys, voiko vieroitusoireita aiheuttava ravintoaine olla kovinkaan hyväksi elimistölle? Vertaa tupakka, alkoholi, lääke ja huumeriippuvuus. Kovin usein en ole kuullut kenenkään sanovan olevansa parsakaalin tuskissaan tai kärsivän kauheaa kefiiri krapulaa, suklaan himo sen sijaan taitaa olla aika arkipäiväistä tänäpäivänä ja voin kertoa ettei mielihalu johdu suklaan pääraaka-aineesta kaakaosta. Usein myös kuulee ettei voi elää ilman ruisleipää, just niin.
Voi vain kuvitella millaisia reaktioita lasten ja nuorten ylenpalttinen makeisten mässyttely kasvuiässä oleville aiheuttaa. Saati sitten jo aikuisikään ehtineet makeisten suurkuluttajat joilla alkaa ilmetä tästä terveyden-nakertajasta johtuvia ikäviä terveysoireita jopa sairauksia kuten II-tyypin diabetestä, verenpaineen nousua jopa rasvamaksaa, painon noususta puhumattakaan. Karamelleissä ns. atsovärit kiellettiin Suomessa kunnes ne EU:n myötä jälleen palasivat lastemme jopa päivittäin nautittaviin sokerimössöihin. Erinomaista tietoa kyseisistä ja muistakin elintarvike ja kemikaalilisäaineista saa kirjasta http://kemikaalicocktail.blogspot.fi/2008/01/lisaineopas.html . Nämä suoraan sanoen myrkyt ja niiden yhteisvaikutukset yhdistettyinä valtavaan sokerimäärään aiheuttavat ylenpalttista levottomuutta, hyperaktiivisuutta jopa oppimisvaikeuksia. Näin puhdasta ja aitoa tavaraa meille tänäpäivänä syötetään.

Ettei menis liian vakavaksi kerrotaan vielä että, luultavasti ensi viikolla astuu palvelukseeni n.60000 työläistä aloittamaan kesätyön joka toivottavasti antaa runsaan sadon  loppukesästä. Hiukan hankalaltahan tuo tuntuu, tuollaisen työvoimamäärän liikuttelu, mutta pidetään työläiset tyytyväisinä niinkuin normaalistikin työmarkkinoilla niin eiköhän siitä hyvää seuraa. Myös verottaja kiinnostui tottakai näin suuresta naistyövoiman käytöstä mutta heidän kanssaan käymieni neuvottelujen jälkeen päädyimme lopulta sopimukseen ettei kesällä kenenkään mitään veroja tarvitse maksaa, paitsi tietysti ministerien, jos sattuu olemaan naisministeri niin sitten ei heidänkään tarvitse, paitsi Paavon ja Jyrkin. Näistä siivekkäistä ja heidän terveystuotteistaan(ei pelkkää hunajaa) ensi kerralla.


Aitojen asioiden alkulähteillä -Jari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti